четвер, 28 серпня 2008 20:28

Знайдено найбільше просте число

Знайдено найбільше просте число

Група добровольців у рамках проекту розподілених обчислень GІMPS знайшли, як вони стверджують, найбільше на сьогоднішній день просте число.

У цей час іде перевірка простого числа (натуральне число, у якого немає дільників відмінних від одиниці й самого числа) на двох комп"ютерах із процесором Pentіum ІV 2,4 гігагерци, яка закінчиться лише у вересні.

Відомо, що повідомлення про виявлення найбільшого просто числа надійшло на сервер GІMPS 23 серпня цього року, а перевірку нового кандидата почали 26 серпня. Адже за просте число, довжина десяткового запису якого перевищить 10 мільйонів символів, фондом Electronіc Frontіer Foundatіon призначений приз в 100 тисяч доларів.

GІMPS є успішним, але не найбільшим проектом розподілених обчислень. На даний момент сумарна обчислювальна потужність комп"ютерів, які входять у нього, становить усього 500 гігафлопс або 500 мільярдів операцій у секунду, повідомляє Лента.Ру

Зараз ви читаєте новину «Знайдено найбільше просте число». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі