понеділок, 07 квітня 2008 17:48

Знайдено мутації, що захищають від підвищеного тиску

Вчені з Медичного інституту імені Говарда Хьюза (США) знайшли нові мутації в трьох генах, що регулюють обмін натрію в організмі. Ці мутації підсилюють виведення іонів нирками, тому що стабілізують рівень іонів у крові, що й забезпечує "захист" від гіпертензії.

Об"єктом для дослідження стали три гени, зміни яких раніше пов"язували зі станами, зворотними підвищеному тиску. Ці ділянки ДНК повністю просеквенували у 3125 людей та виявили зв"язок мутацій з функціональними змінами, що забезпечують "захист" від артеріальної гіпертензії.

За оцінками вчених, цими рідкісними мутаціями повинні володіти близько 100 мільйонів осіб на планеті. Причому "захист" забезпечує одна "дефектна" копія генів, мутації в генах NCCT, NKCC2 і ROMK на обох хромосомах призводять до розвитку рідкісних синдромів Гітелмана та Барттера.

Тепер і у терапевтів, що борються з артеріальною гіпертензією, що досягла масштабів епідемії, з"явилася мішень для генної терапії, повідомляє Освiтнiй портал.

Зараз ви читаєте новину «Знайдено мутації, що захищають від підвищеного тиску». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі