понеділок, 17 березня 2008 15:33

Знайдений новий засіб лікування "дрімучого"туберкульозу

Учені з Медичного коледжу Вейла Корнелла знайшли принципово новий засіб боротьби з латентним туберкульозом. Відкриття може мати важливе значення в умовах зростаючої резистентності мікобактерій до традиційних антибіотиків, повідомляє журнал Cell Host & Microbe.

Фахівці під керівництвом Карла Нейтана досліджували фермент дигідролипоамід-ацетилтрансфераз (DLAT), за допомогою якого збудники туберкульозу - мікобактерії - отримують енергію з поживних речовин, а також протистоять атакам імунної системи організму людини. У експериментах на морських свинках учені також показали, що DLAT має ключове значення в реактівації латентного туберкульозу.

Нейтан і його колеги досліджували 15000 речовин у пошуках з"єднань, блокуючих фермент DLAT. Експерименти увінчалися успіхом - потрібними властивостями володіло з"єднання з класу роданіду. Співавтори дослідження з компанії decodeChemistry синтезували близько тисячі варіантів цієї речовини. Декілька з них виявилися особливо перспективними: вони були здатні проникати до дрімучих мікобактерій, і вибірково знищувати їх, повідомили дослідники.

За даними Всесвітньої організації охорони здоров"я, від туберкульозу щорічно вмирає більше 1,6 мільйонів чоловік в світі. Біля третини жителів планети інфіковані латентним туберкульозом. У 5-10% інфікованих хвороба переходить в активну форму при зниженні імунітету під впливом провокуючих чинників (стрес, рак, СНІД і так далі).

Знищення мікобактерій, що "дрімають", є важливим методом боротьби з туберкульозом. Проте традиційні антибіотики діють в основному на бактерії, що активно діляться, повідомив Нейтан. Для лікування латентного захворювання застосовуються довготривалі (до напівроку) курси лікування протитуберкульозними препаратами, які можуть викликати серйозні побічні ефекти, а також приводити до розвитку лікарської стійкості. Саме тому поява нових підходів до лікування туберкульозу украй необхідна, резюмував учений, повідомляє medportal.ru.

Зараз ви читаєте новину «Знайдений новий засіб лікування "дрімучого"туберкульозу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі