вівторок, 27 травня 2008 13:39

Знайдена залежність між хворобами ясен і раком

Люди, що страждають захворюваннями ясен, мають підвищений ризик розвитку онкологічних захворювань, з"ясували британські учені. Масштабне дослідження показало, що такий взаємозв"язок наголошується як у пацієнтів, що палять, так і у некурящих.

Керівник дослідження Домінік Мішо (DominiqueMichaud) і його колеги з Імперського коледжу в Лондоні (ImperialCollegeLondon) впродовж майже 18 років спостерігали за станом здоров"я 48375 чоловіків-медпрацівників у віці від 40 до 75 років. Кожні два-чотири роки чоловіка заповнювали анкети, відповідаючи на питання про живлення і шкідливі звички, стан зубів і наявність хвороб ясен. Крім того, фіксувалися всі випадки розвитку злоякісних пухлин у учасників.

Після обліку відомих чинників, що сприяють розвитку раку (зокрема, куріння), з"ясувалося, що чоловіки із захворюваннями ясен в цілому на 14% частіше страждали онкологічними захворюваннями, в порівнянні з людьми із здоровими яснами. У некурящих людей з хворобами ясен ризик раку підвищувався на 21% в порівнянні із здоровими людьми.

Дослідження також показало, що хвороби ясен у учасників супроводжувалися збільшенням ризику раку легенів на 36%, раку нирок - на 50%, раку підшлункової залози - на 54%, раку крові (зокрема, лейкозу) - на 30%.

В даний час існує декілька теорій, що пояснюють взаємозв"язок між хворобами ясен і раком. Одна з них припускає, що ключову роль в розвитку раку грає системне запалення, що зачіпає не тільки порожнину рота, але і внутрішні органи. Згідно з іншою теорією, розвиток раку може бути спровокований якими-небудь речовинами, що утворюються при захворюваннях ясен і потрапляють в кров. Третя теорія зв"язує недостатню імунну відповідь, що не дозволяє організму справитися з інфекцією ясен, з пониженим протипухлинним імунітетом, повідомляє Медпортал.

Зараз ви читаєте новину «Знайдена залежність між хворобами ясен і раком». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі