вівторок, 13 травня 2008 20:14

Знайдена математична формула вдалого шлюбу

Американські учені створили модель, що пророкує, які шлюбні пари залишаться разом, а які розпадуться.

Формула, яку розробила команда дослідників (фахівець з психології і два прикладні математики), дозволяє з 94-процентною точністю прогнозувати, які шлюбні пари залишаться разом, а які розлучаться. Джон Готтман, психолог Вашингтонського університету в місті Сієтл говорить, що набір рівнянь може давати прогноз, буде шлюб щасливим чи ні. Достатньо лише декілька хвилин постежити за тим, як партнери обговорюють спірне питання, що стосується, наприклад сексу, грошей, виховання дитини або поїздки на відпочинок, передає NEWS.rin.ru.

За позитивні і за негативні сигнали між партнерами під час розмови нараховуються очки, і співвідношення цих очок, судячи з усього, має велику важливість для відповіді на питання, буде шлюб міцним чи ні. Жарти, кокетливі і ніжні жести, усмішки і душевна інтонація є позитивними сигналами, тоді як до негативних сигналів відносяться закочування очей, сарказм і ін. Ідеальне співвідношення - це п"ять позитивних сигналів проти одного негативного, і не виключено, що будь-якій парі, яка недотягує до нього, загрожують неприємності, повідомив Готтман на конференції Американської асоціації сприяння розвитку науки в Сієтлі.

"Коли цієї моделі ще не було, не можна було точно передбачити вірогідність розлучення подружжя, і ми поняття не мали, як проводити аналіз тих пар, які довго і щасливо живуть разом, і тих, які розлучені, - говорить Готтман. - Коли перші говорять про важливі речі, вони, мабуть, і сперечаються, але одночасно вони сміються і дратують один одного і в наявності ознаки прихильності, оскільки партнери встановили емоційні зв"язки. Проте багато людей не знають, як правильно контактувати один з одним, і це означає, що багато суперечки подружжя відбуваються через нездатності встановити емоційні зв"язки.

Без математичної моделі ми б цього не знали. Вона дає унікальну можливість описати взаємини людей і ті сили, які ними рухають. Математика наочно демонструє нам, що відбувається, коли дві людини говорять одна з одною". Дослідження, в якому також брав участь англійський математик, що працює у Вашингтонському університеті, Джеймс Мюррей (вже 40 років він щасливо живе зі своєю дружиною Шейлою), вперше вводить строгі математичні закони в психологію таким чином, що це може бути використано в клінічних дослідженнях.

"Коли Ньютон винайшов методи обчислення, він поставив науку на математичну основу, і фізика по справжньому почала розвиватися, - говорить Готтман. - При цьому психологія відстає в застосуванні математики, а в соціальній психології математики взагалі немає". У дослідженні, на якому базується модель, брали участь 700 пар молодожонів з Сіетла, за якими почали спостерігати незабаром після весілля і продовжували спостереження протягом подальших 10 років. Учасникам експерименту про результати повідомляти не почали.

Зараз ви читаєте новину «Знайдена математична формула вдалого шлюбу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі