пʼятниця, 03 грудня 2010 16:33

Заняття на біговій доріжці збільшують кількість стовбурових клітин

Заняття на біговій доріжці збільшують кількість стовбурових клітин

Ізраїльським біологам вдалося довести, що інтенсивні заняття спортом дійсно омолоджують організм. Тренування на підвищення витривалості, біг підтюпцем або групові заняття спінінгом, не тільки підвищують загальний тонус, але і роблять нас молодше, активуючи клітини.

Професор біології Дафна Бнаягу з лікувального факультету університету Тель-Авіва вважає, що їй вдалося відкрити секрет молодості. Всього 20 хвилин на біговій доріжці можуть збільшити кількість стовбурових клітин в м'язах і тим самим омолодити їх.

"Коли ми старіємо, то піддаємося саркопенії, у нас знижується м'язова маса, відбувається втрата її функціональності. В результаті цього зношується наш опорно-руховий апарат. Цим і пояснюються часті падіння у літніх людей. А також те, чому літні люди, які не нехтують спортом, виглядають кращими за своїх однолітків".

Доктор Дафна Бнаягу протягом 13 тижнів проводила дослідження на лабораторних мишах. Вона виявила, що в результаті 20-хвилинної пробіжки у них майже в два рази збільшувалась кількість міосателлітоцитів (стовбурових м'язових клітин), яке з віком зазвичай знижується.

У звіті, опублікованому в науковому журналі PLoS ONE, йдеться, що після 13 тижнів щоденних 20-хвилинних занять з одноманітним фізичним навантаженням, у молодих особин кількість стовбурових клітин збільшилася на 20-35%, у дорослих - від 33% до 47%.

Подібні вправи, за словами учених, збільшили відчуття спонтанної локомоції у гризунів, пише газета The Daily Mail.

Ізраїльські дослідники сподіваються, що вивчивши механізми активації стовбурових клітин, вдасться створити препарат, що збільшує м'язову масу і що допомагає "відсунути" старість.

NEWSru.co.il

Зараз ви читаєте новину «Заняття на біговій доріжці збільшують кількість стовбурових клітин». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі