пʼятниця, 09 травня 2008 17:19

Водорості можуть впливати на клімат

Водорості можуть впливати на клімат

Присутність великої кількості бурих водоростей біля узбережжя може викликати появу хмар і навіть впливати на клімат у прибережних районах. Про це йдеться в статті, опублікованій в журналі Proceedіngs of the Natіonal Academy of Scіence.

Автори статті встановили, що, опинившись у несприятливих умовах, бурі водорості ламінарії можуть випускати в атмосферу велику кількість йоду, що може стати причиною утворення хмар, йдеться в повідомленні університету Манчестера (Велика Британія), співробітники якого увійшли до числа учасників дослідження.

У статті дослідники нагадують, що ламінарії - найпотужніший акумулятор йоду серед всіх живих організмів, вони являють собою великий "насос" у світовому біогеохімічному круговороті йоду. Йод як хімічний елемент був вперше виділений 200 років тому саме з попелу водоростей.

"Коли водорості відчувають негативний вплив, наприклад, опиняються на яскравому світлі, починають висихати або контактують із атмосферним озоном під час відливу, вони дуже швидко починають вивільняти велику кількість йодіду зі своїх тканин", - заявив провідний автор дослідження, доктор Фрітьоф Кюппер із Шотландської асоціації морських досліджень (Scottіsh Assocіatіon for Marіne Scіence).

За його словами, негативно заряджені іони йодіду працюють як антиоксиданти й нейтралізують озон та інші речовини, які можуть нашкодити водоростям. У статті підкреслюється, що ці іони - перший знайдений у живих організмах неорганічний антиоксидант.

Цей метод захисту водоростей призводить до утворення чистого молекулярного йоду. "Його частки стають ядрами конденсації, навколо яких можуть формуватися хмари", - пояснює Кюппер.

Співавтор статті, доктор Гордон МакФігганс із університету Манчестера відзначає, що більш часта поява хмарності, її підвищена стійкість викликає зміни в кліматі прибережних регіонів. На його думку, саме водорості можуть бути відповідальні за формування типового для Великої Британії клімату узбережжя, що відрізняється стійкою й довгостроковою хмарністю, повідомляє Освiтнiй портал.

Зараз ви читаєте новину «Водорості можуть впливати на клімат». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі