вівторок, 20 листопада 2007 17:39

Влад Войтович п"ять років читає романи з мобільного

У маршрутку N302 на зупинці Курська заходить "читаючий чоловік". Не відриваючи очей від мобільного, передає водієві за проїзд. За кілька зупинок, не відводячи погляду від телефону, сідає на вільне місце — воно звільнилося в нього за спиною. Чоловік нагадує Шуріка з фільму "Операція "Ы". З мобільного читають у метро, маршрутках, у чергах. Для цього найкраще підходять смартфони та комунікатори.

— У телефоні для читання має бути хороший екран. На якому буде добре видно текст при яскравому освітленні, на сонці. Краще читати на смартфоні чи комунікаторі. Бо в них великий екран, — радить Влад Войтович, 27 років, головний редактор інтернет-сайту "мАбіла".

Каже, для завантажування книг підходять мобільні, що підтримують мову програмування "Java". Майже в усіх сучасних апаратах є ця програма. Але тексти треба переводити з вордівського формату в той, що читає телефон.

Влад користується смартфоном "Самсунґ і710". Такий коштує 1935 грн. Чоловік радить цю модель тим, хто хоче працювати з документами та читати книги. У мобільному є операційна система "Віндовс мобайл 5.0". Це дозволяє читає тексти в різних форматах.

Також рекомендує "Нокія Е61", що коштує 2240 грн. Це комунікатор — телефон із функціями комп"ютера. Там є система "Симбіан 9.1", що теж працює з різними документами.

Влад читає книги з телефону вже понад п"ять років. 2002-го в нього був кишеньковий персональний комп"ютер "HP 1940", потім телефон "Самсунґ і750".

— Треба зробити великий шрифт та налаштувати контрастно-кольорову тему на дисплеї — чорний фон і білі букви чи навпаки. Тоді й очі не болять, — говорить Войтович.

Смартфони коштують від 1500 гривень

Книги чоловік закачує з Інтернету. Полюбляє маркетинг, наукову фантастику. Нині читає "Гарі Поттера".

— Люди часто питають про телефон для читання, — каже В"ячеслав Нікітін, 26 років, консультант магазину "Мобілочка" на Хрещатику.

Він радить смартфони з великим екраном. Телефон "Самсунґ і710" може працювати з 4 Гб пам"яті. Має MP3-плеєр, функцію розпізнавання візитівок і великий сенсорний екран. Але радіо не встановлене.

Хорошою називає модель "Самсунґ і400." Цей комунікатор теж розрахований на 4 Гб. Картку пам"яті можна купити за 555 грн.

Також у "Мобілочці" пропонують "Нокію N95" за 4999 грн. У цьому телефоні дисплей має велику кількість кольорів. З ним не втомлюються очі.

— Іноді люди запитують, чи треба конвертувати (підлаштовувати під телефон. — "ГПУ") текст із одного формату в інший. Смартфон цього не потребує, він читає усі формати, — розповідає Володимир Горенецький, 33 роки, з інтернет-магазину "Телефон.нет".

Смартфони коштують від 1500 грн. Головне в апараті для читання, каже Горенецький, великий екран. Функціональними називає телефони з 1 Гб пам"яті. Одна книга займає приблизно 200-400 Кб. У одногігабайтовий телефон може поміститися 2 тис. книжок.

В інтернет-магазині "Gsm-kа" для читання порадили телефон "Нокія 6300". Бо на нього можна поставити картку на 4 Гб. Але там невеликий екран. Коштує від 1298 грн. У мережі магазинів "Мобілочка" до 10 грудня проходить акція саме на цю "Нокію". Такий телефон можна купити за 1299. Раніше він коштував 1499 грн. Є в чорному, білому та червоному корпусі.

Зараз ви читаєте новину «Влад Войтович п"ять років читає романи з мобільного». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі