понеділок, 07 квітня 2008 20:15

Виявлено два нових скупчення червоних надгігантів

Аналізуючи дані, отримані космічним телескопом Spіtzer і телескопом Keck обсерваторії Мауна-Кеа, вчені з Рочестерського технологічного інституту (США) виявили в нашій галактиці два рідкісних зоряних скупчення, що містять червоні надгіганти.

Зоряні скупчення перебувають у сузір"ї Щита на відстані 20 тисяч світлових років від Землі, а відстань між ними становить 800 світлових років. Вік меншого з них, що містить 14 червоних надгігантів, становить 12 млн років. Більше скупчення складається з 26 надгігантів, і його вік становить 17 млн років.

Зоряні скупчення розташовані в межах галактичного бара (Galactіc Bar) - зоряної перемички, що перетинає диск Чумацького шляху. Вчені вважають, що утворення червоних надгігантів було викликане взаємодією галактичного диска й бара.

Дослідники сподіваються, що відкриття нових скупчень червоних надгігантів допоможе їм краще зрозуміти механізм перетворення масивних зірок на наднові, повідомляє Освiтнiй портал.

Зараз ви читаєте новину «Виявлено два нових скупчення червоних надгігантів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі