четвер, 01 березня 2007 09:51

Вітамінні добавки скорочують життя

Бета-каротин і вітаміни A і E, які нібито знижують ризик розвитку низки небезпечних захворювань, насправді не тільки не продовжують, але і зменшують тривалість життя. До таких висновків прийшли данські вчені в результаті оглядового дослідження, що охопило в цілому 250 тисяч учасників.

Співробітники Центру клінічних досліджень при Госпіталі Університету Копенгагена використовували в своїй роботі результати 68 масштабних досліджень, присвячених вітамінним біодобавкам.

Ґрунтуючись на отриманих даних, учені прийшли до висновку, що прийом добавок з бета-каротином і вітамінами С, A і E в цілому ніяк не позначався на тривалості життя учасників досліджень. Проте з"ясувалося, що вживання деяких з перерахованих антиоксидантів не тільки не продовжувало, але і скорочувало життя людей.

Так, смертність серед людей, що приймали добавки з бета-каротином, підвищувалася на 7%, а прийом вітамінів А і Е асоціювався зі збільшенням смертності відповідно на 16% і 4%.

Дещо менший рівень смертності спостерігався серед людей, що приймали добавки на основі селену. В той же час прийом препаратів з вітаміном C взагалі ніяк не позначався на тривалості життя.

Учені підкреслюють, що зібрані ними дані відносяться виключно до синтетичних біодобавок

, що містять підвищені концентрації вітамінів і антиоксидантів, пише Lenta.ru.

Зараз ви читаєте новину «Вітамінні добавки скорочують життя». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі