пʼятниця, 04 квітня 2008 15:25

Вітамін D знижує ризик захворювання на рак

Достатню кількість вітаміну D не так вже просто одержати з натуральної їжі, майже в кожній дієті є його дефіцит. А тим часом він не тільки зберігає здоров"я кісток, але і знижує ризик розвитку деяких видів раку, запобігає гіпертонії, розсіяному склерозу і навіть шизофренії.

Мета-аналіз вісімнадцяти серйозних наукових досліджень 2007 року показав, що вітамін D допомагає людям жити довше. Низький рівень вітаміну D в раціоні пов"язаний з підвищенням кров"яного тиску, а високий рівень знижує ризик раку кишечнику, простати, грудей і легенів.

У 2007 році The European Journal of Cancer порівняв показники захворюваності на рак в південних, сонячних і північних країнах. Дослідження більше 4 мільйонів людей показали, що виробництво вітаміну D в шкірі, що відбувається під впливом сонячних променів, може понизити ризик розвитку деяких видів раку, особливо раку шлунку, печінки, жовчного міхура, підшлункової залози, легенів, грудей, простати, сечового міхура і нирок, але тільки у людей, що живуть в сонячних регіонах. Разом з кальцієм вітамін D грає важливу роль в зміцненні кісток. Ще він підтримує м"язову силу.

Ви можете одержувати вітамін D з морської риби, з харчових добавок, а також більше бувати на сонці, повідомляє УНІАН.

Зараз ви читаєте новину «Вітамін D знижує ризик захворювання на рак ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі