неділя, 20 липня 2008 13:24

ВІЛ починає руйнувати імунну систему швидше, ніж вважалося раніше

ВІЛ починає руйнувати імунну систему швидше, ніж вважалося раніше
Американські дослідники виявили, що вірус імунодефіциту людини (ВІЛ) вражає імунну систему в коротші терміни, ніж передбачалося раніше. До цих пір вважалося, що з моменту зараження до максимального вірусного навантаження і появи значної популяції інфікованих Т-лімфоцитів-хелперів (кліток Cd4+) проходить 3-4 тижні.

Учені з Медичного центру Університета Дюка в Північній Кароліні досліджували плазму крові тридцяти свіжозаражених ВІЛ людей кожні три дні протягом декількох місяців - до, в час і після періоду первинного активного розмноження вірусу. Визначалися рівні чотирьох маркерів загибелі інфікованих лімфоцитів: пов"язаного з чинником некрозу пухлин (ФНО) ліганда, що індукує апоптоз (TRAIL), лігандаFas, рецептора до ФНО типу 2 і плазмових мікрочасток (фрагментів мембран зруйнованих кліток).

Виявилось, що концентрація одного з маркерів - TRAIL - значно підвищується за тиждень до максимуму вірусного навантаження, тобто приблизно через 17 днів після зараження. Це свідчить про масивну загибель клітин в раніший період.

Найбільш важливим наслідком цієї роботи є те, що для застосування лікувальної вакцини підходить лише зовсім невеликий проміжок часу з моменту зараження. У зв"язку з цим дослідники підкреслили, що при розробці вакцин потрібне задіювання відразу безлічі механізмів імунної системи, як з метою профілактики, так і після зараження, повідомляє Лента.ру.

Зараз ви читаєте новину «ВІЛ починає руйнувати імунну систему швидше, ніж вважалося раніше». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі