вівторок, 02 вересня 2008 13:06

Від чого залежить ризик маніакально-депресивного психозу

Діти немолодих батьків частіше страждають біполярним афектним розладом, відомим також як маніакально-депресивний психоз. До такого висновку прийшли учені з Каролінського інституту, що проаналізували дані, узяті з шведського національного реєстра.

Дослідники під керівництвом Еми Франс вивчили записи про 13428 пацієнтів, що страждали біполярним розладом, і приблизно про 65 тисяч здорових людей. Після поправки на вік матері з"ясувалося, що діти, що народилися у чоловіків старше 29 років, захворюють біполярним розладом на 11% частіше, ніж діти більш за молодих батьків. Якщо ж вік батька на момент народження дитини складав 55 років і більш, ризик біполярного розладу у його потомства збільшувався на 37%, повідомили учені.

На думку дослідників, знайдена ними закономірність пояснюється погіршенням якості сперми: з віком збільшується вірогідність генетичних мутацій. Раніше вченим було відомо, що вік батька впливає на ризик таких захворювань потомства як аутизм і шизофренія.

Франс підкреслила, що в абсолютних цифрах ризик біполярного розладу у дітей немолодих батьків є достатньо низьким. Таким чином, більшість з них зможуть народити здорове потомство, додала вона.

Результати дослідження були опубліковані в журналі ArchivesofGeneralPsychiatry.

Зараз ви читаєте новину «Від чого залежить ризик маніакально-депресивного психозу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі