неділя, 19 грудня 2010 18:00

Велосипеди можуть призвести до чоловічого безпліддя

Велосипеди можуть призвести до чоловічого безпліддя

Чоловіки, котрі захоплюються спортивними велосипедами, ризикують власним репродуктивним здоров'ям, заявили американські учені.

Фахівці університету Бостона провели масштабне дослідження зв'язку різних видів спорту з порушеннями статевої функції у чоловіків, в якому взяли участь більше двох тисяч спортсменів. Виявилось, у тих випробовуваних, які часто і багато катаються на велосипеді (дорожньому або гірському) середня кількість сперматозоїдів, що виробляється, нижча, ніж у тих чоловіків, хто віддає перевагу іншим видам активного дозвілля. При цьому у велосипедистів, котрі катаються більше п'яти годин на тиждень, страждає і якість сперми - їхні статеві клітини менш рухомі. Ці два чинники (олігоспермія і астенозооспермія - проблеми з кількістю і рухливістю сперматозоїдів) визначають понад 90% всіх випадків чоловічого безпліддя.

За статистикою, виявленою фахівцями Бостона, не більше 25% представників сильної статі, котрі займаються спортом, мають які-небудь проблеми з кількістю або якістю сперми. При цьому серед активних велосипедистів таких чоловіків більше 40%. Лікарі повідомили, що 27% чоловіків, які ведуть сидячий спосіб життя, страждають від схожої патології. Отже, велосипед визнали шкідливішим, ніж, наприклад, комп'ютер або телевізор.

"Проблеми зі спермою можуть виникати в результаті збільшення температури в паховій області, а також хронічних мікротравм - ударів від спортивного сідла велосипеда", - пояснила автор дослідження доцент епідеміології доктор Лорен Вайз.

У попередніх експериментах учені також встановлювали зв'язок між велосипедним спортом і інтимними проблемами. Так, вважається, що любителі покрутити педалі страждають від імпотенції на 5% - 7% частіше, ніж решта чоловіків.

Утро.ру

Зараз ви читаєте новину «Велосипеди можуть призвести до чоловічого безпліддя». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі