неділя, 01 березня 2020 14:10

Велика і швидкоплинна: астрономи зробили фото найкрасивішої планетарної туманності

Велика і швидкоплинна: астрономи зробили фото найкрасивішої планетарної туманності
В Gemini Observatory зробили видовищне фото туманності CVMP 1. Фото: nationalastro.org.

Астрономи із міжнарожної обсерваторії Gemini Observatory зробили видовищний знімок планетарної туманності CVMP 1.

CVMP 1 називають найкрасивішою планетарною туманністю.Вона розташована за 6,5 тис. світових років від Землі в сузір'ї Циркуль, передає nationalastro.org.

Славиться надзвичайно великими розмірами, такими як у зірок Арктура, Миру і Альдебаран. Має форму пісочного годинника і давно привертає увагу вчених всього світу. Її поява — результат загибелі червоного гіганта.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Учені дослідили найпридатнішу для життя планету

За астрономічними мірками CVMP 1 — швидкоплинне явище. Це ще більше підігріває інтерес до неї астрономів. Такі планетарні туманності утворюються в результаті скидання зовнішніх оболонок надгігантів і червоних гігантів на пізніх стадіях еволюції цих світил. Народження планетарної туманності — важлива складова еволюції галактик.

Gemini Observatory (Обсерваторія Джеміні - Gazeta.ua) — астрономічна обсерваторія, що має два восьмиметрові телескопи на Гаваях та у Чилі. Телескопи Джеміні побудовали та обслуговуються консорціумом, який складається з США, Великої Британії, Канади, Чилі, Бразилії, Аргентини, та Австралії. Партнерством керує Асоціація університетів з астрономічних досліджень (AURA). Північний центр розташований у Хіло на Гавая, південний центр — у Ла Серені, що у Чилі.

Зараз ви читаєте новину «Велика і швидкоплинна: астрономи зробили фото найкрасивішої планетарної туманності». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі