четвер, 03 лютого 2011 15:00

Вегетаріанці ризикують серцем і судинами - учені

Вегетаріанці ризикують серцем і судинами - учені

Відмова від вживання в їжу м'яса і продуктів тваринного походження збільшує ризик утворення тромбів і розвитку атеросклерозу, що може призвести до інфарктів та інсультів.

До такого висновку прийшли вчені з Чжецзянського університету, Китай. Вони проаналізували десятки статей про біохімію вегетаріанства, опубліковані за останні тридцять років.

Досі вважалося, що м'ясоїди більше ризикують виникненням хвороб серця і судин, ніж вегетаріанці. Однак вегітаріанці теж не застраховані від цих напастей, оскільки в їх їжі немає деяких ключових поживних речовин, включаючи залізо, цинк, вітамін В12 і жирні кислоти Омега-3. У результаті в крові у любителів рослинної їжі піднімається рівень гомоцистеїну і скорочується концентрація ліпопротеїнів високої щільності - "хорошого" холестерину, що провокує серцеві захворювання.

Дослідники підсумовують: рекомендація для вегетаріанців і веганів щодо збільшення споживаної кількості жирних кислот Омега-3 і вітаміну В12 має серйозне наукове обгрунтування. Добрими джерелами жирних кислот Омега-3 є лосось та інша жирна риба, волоські й деякі інші види горіхів. А вітамін В12 у великій кількості міститься в морепродуктах, яйцях і вітамінізованому молоці. Отримати ці корисні речовини можна і з харчових добавок.

За матеріалами: Компьюлента

Зараз ви читаєте новину «Вегетаріанці ризикують серцем і судинами - учені». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі