субота, 25 жовтня 2008 12:30

Вченим вперше вдалося зафіксувати коливання поверхні зірок

Вченим вперше вдалося зафіксувати коливання поверхні зірок

Фахівці Європейського космічного агентства (ESA) за допомогою супутника COROT вперше зафіксували зоретрус - коливання поверхні зірок, які відбивають процеси, що проходять в їхніх надрах.

Супутник COROT вперше зафіксував звукові хвилі, що надходять від досліджуваних зірок. За словами Аеєна Роксбера з Королівського коледжу Лондона, цей процес можна порівняти з визначенням форми музичного інструмента за його звучанням.

Експерт повідомив, що COROT "слухав", які звуки видають три схожих на Сонце зірки HD499933, HD181420 і HD181906, що перебувають на відстані 100-200 світлових років від Землі. Відомо, що всі вони небагато важчі від Сонця й більш гарячі.

Вчені припускали, що коливання цих зірок будуть більше виражені, ніж у Сонця й дані, отримані супутником COROT, підтвердили це припущення. Але вібрація досліджуваних зірок виявилася на 25% менше очікуваної.

На даний момент астрономи не можуть пояснити таке явище.

Відомо, що супутник COROT був запущений на орбіту в грудні 2006 року для того, щоб відслідковувати незначні зміни яскравості прилеглих зірок. Основним завданням супутника є пошук екзотичних планет і вивчення того, що перебуває всередині зірок, повідомляє Лента.Ру

Зараз ви читаєте новину «Вченим вперше вдалося зафіксувати коливання поверхні зірок». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі