четвер, 25 березня 2010 13:06

Вчені знайшли новий вид людини

Вчені знайшли новий вид людини

Вчені припускають, що могли відкрити новий вид людей - точніше, реліктовий гомінідів, що відрізняється як від homo sapiens, так і від неандертальців, повідомляє The New Scientist.

На цю гіпотезу наштовхує ДНК скам"янілої фаланги пальця, знайденої в Сибіру.

"Жінка Ікс", як прозвали особину, якій належав палець, мала спільного предка з сучасною людиною і неандертальцем приблизно 1 млн. років тому, але потім шляхи еволюції розійшлися. Вона жила 30-50 тис. років тому і, очевидно, поруч із людьми і неандертальцями.

"Раніше антропологи вважали, що в пізньому плейстоцені в Євразії не було інших гомінідів, окрім неандертальців і людей", - відзначає газета. Цю ідею спростувало відкриття 17-тисячолітнього homo floresiensis, якого прозвали "Хоббітом". Але багато вчених вважають, що він аномалія, яка виникла в ізоляції. Відкриття "жінки Ікс" наштовхує на думку, що справжня ситуація була набагато складнішою.

Палеогенетик Сванте Паабо з Інституту еволюційної антропології імені Макса Планка (Лейпциг) і його колега Іоханнес Краузе знайшли палець "жінки Ікс" в Денисовій печері на півдні Сибіру і виділили із мітохондрій ДНК.

За кісткою мізинця неможливо відновити зовнішність гомініда, тому Паабо і Краузе поки остерігаються стверджувати, що особина належала до невідомого виду. Визначити статеву приналежність по кістці теж неможливо, але вчені прозвали особину "жінкою Ікс", оскільки мітохондрії успадковуються по материнській лінії. Від людських ці мітохондрії відрізняються майже на 400 "букв" ДНК - вдвічі більше, ніж мітохондрії неандертальця.

Тепер вчені приступили до виділення ДНК з ядра клітини, щоб встановити, чи була у виду "жінки Ікс" і її родичів унікальна мутація гена, відповідального за мову і сама мова, характерна для людей і неандертальців.

Inopressa

Зараз ви читаєте новину «Вчені знайшли новий вид людини». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі