вівторок, 27 липня 2010 19:36

Вчені зібралися будувати новий коллайдер

Вчені зібралися будувати новий коллайдер

26 липня в Парижі відкрилася конференція з фізики високих енергій.

Тисячі вчених зібралися, щоб обговорити, як працює, і чи працює взагалі найамбітніший і найдорожчий науковий проект останніх років - Великий адронний коллайдер.

На конференції вчені запропонували нову амбітну ідею - ще один прискорювач елементарних часток.

Новий коллайдер буде не круглим, а прямим, довжиною 50 кілометрів.

За розрахунками дослідників посадовців обійдеться в 10 мільярдів євро. Спонсорів немає, адже таємниця Великого вибуху поки не розкрита і обіцяного вченими бозона Хігса теж поки ніхто не бачив.

Бозон Хігса або "частку Бога" - первозданну матерію, з якої є пішов наш Всесвіт, коллайдер поки не відкрив. З іншого боку - і не знищив Всесвіт чорною дірою, як того побоювалися скептики.

"Сьогодні ми бачимо, що перша установка працює просто чудово, точно так само, як ми очікували, на основі довгих розрахунків і моделювання роботи цих установок, - зазначив керівник експерименту на Великому адронному коллайдері Андрій Голутвін. - Ми бачимо добре відомі частки і стандартні моделі. І це нам дає більшу впевненість, що незабаром, коли прискорювач вийде на проектну потужність, ми побачимо що-небудь нове".

На відкриття конференції, яка триватиме в Парижі цілий тиждень, прибув і президент Франції Ніколя Саркозі.

Як заявили в Європейському центрі ядерних досліджень (CERN), зараз установка повністю готова до вторгнення в невідомі раніше галузі фізики.

"Ми пролили перший промінь світла в цій темній частині Всесвіту, - вважає генеральний директор Європейського центру ядерних досліджень (CERN) Рольф Хойер. - Це фантастика! Але ми почали всього 4 місяці тому. Можна сказати, всій машині - всього лише 4 місяці. І за цей час ми збільшили енергію зіткнення частинок більше ніж у тисячу разів" .

"Справа, яким ми займаємося, без сумніву, важливо для всього світу, оскільки ми розвиваємо фундаментальну науку і вивчаємо походження і складу Всесвіту, щоб кожен з нас міг реалізувати одвічну потребу людства - зрозуміти, в якому світі ми живемо", - пояснює керівник проекту міжнародного лінійного колайдера в Національному центрі наукових досліджень CNRS Гі Вормсер, якого цитують Вести.

Головний і поки єдиний висновок, який фізики представили світової громадськості, - велика 30-кілометрова труба вартістю у 4 мільярди доларів - працює.

Зараз ви читаєте новину «Вчені зібралися будувати новий коллайдер». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі