пʼятниця, 16 травня 2008 20:01

Вчені вивчили знайдені в Нігері рештки величезних динозаврів

Вчені із Чиказького університету (США) докладно вивчили рештки двох видів хижих динозаврів, виявлених у пісках Сахари на території Нігеру вісім років тому експедицією палеонтологів. Ці типи викопних хижаків раніше не були відомі науці.

За свідченням дослідників, один з динозаврів був падальщиком, на зразок гієни, а здобиччю іншого ящера були живі істоти. Вони жили, відповідно до датування, 110 млн років тому, а їхні нащадки протягом наступних 50 млн років полювали на безкрайніх просторах Африки, Південної Америки та Індії.

Один з динозаврів був величезний - 8 метрів у довжину й вигляд мав страхітливий: його череп був вкритий горбкуватими наростами, а захищені роговими пластинами щелепи були вкриті дрібними, але гострими й міцними зубами, здатними рвати м"ясо й сухожилля та дробити кістки. Він одержав латинську назву Криптопс палаїос і, швидше за все, харчувався падлом.

Інший динозавр Еокарчаріа дінопс, подібний за розміром до свого побратима-гіганта, мав безліч гострих як бритва зубів, які відмінно служили йому, на думку вчених, у полюванні на тварин і у двобоях із суперниками за володіння самкою.

Раніше в тих же місцях палеонтологами був виявлений хижий динозавр, що харчувався рибою - Сахара в ті доісторичні часи ще не була великою пустелею. Всі ці ящери жили у дивовижній стародавній екосистемі, що проіснувала десятки мільйонів років, повідомляє Освітній портал.

Зараз ви читаєте новину «Вчені вивчили знайдені в Нігері рештки величезних динозаврів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі