середа, 07 травня 2008 08:55

Вчені вивчили механізм розвитку ракової пухлини

Іспанські біологи вивчили особливості механізму "спілкування" клітин в організмі, завдяки якому відбувається процес їх узгодженого ділення. Нові дані дозволять краще зрозуміти закономірності розвитку живих істот і розробити засоби, що пригнічують зростання ракових пухлин, вважають автори дослідження.

Як йдеться у прес-релізі Інституту біомедичних досліджень у Барселоні (Institute for Research in Biomedicine - IRB Barcelona), його співробітники Мазко Мілан (Marco Milan) і Ектор Ерранс (Hector Herranz), вивчаючи фруктових мух дрозофіл, розкрили, як взаємодіють різні сигнальні системи, які передають від однієї клітки до інший "наказ" розпочати ділення.

Механізми "спілкування" клітин, що беруть участь у цьому процесі, працюють і в організмі людини. Залежно від типу тканин вони можуть призводити до появи різних типів раку, зокрема, раку шкіри і лейкемії. "Такі захворювання, як рак, не можливо зрозуміти, якщо не брати до уваги молекулярні механізми, які беруть участь у його розвитку", - говорить Мілан.

У статті, опублікованій у науковому журналі EMBO Journal, іспанські вчені показали, що дві сигнальні системи - комплекси білків Notch і Wnt/Wingless - контролюють механізми ділення клітин через два гени - dMyc і різновид мікроРНК bantam. Ці два гени управляють третім геном - E2F, який і активує процес ділення клітки.

"Всі ці компоненти були вже відомі, проте ми прояснили порядок роботи каскаду сигналів і взаємодії молекулярних елементів, які регулюють розвиток", - пояснює Ерранс.

Комплекси білків Notch і Wnt/Wingless відіграють ключову роль у розвитку ембріону, в зростанні і розвитку кліток, а також в їх трансформації у різні спеціалізовані типи. Важливою їх особливістю є те, що вони добре збереглися і в організмі людей. У разі мутацій вони можуть спровокувати появу пухлин. "Це дослідження може дати ключ до того, як подавити сигнал до розмноження клітин у раковій пухлині", - вважає Мілан.

У статті біологи описали "розподіл праці" між Notch і Wnt/Wingless у контролі розвитку клітин. Перший білковий комплекс функціонує як "репрессор" - коли він активний, механізм ділення клітин заблоковано. Він дезактивується, тільки коли починає працювати другий комплекс - Wnt/Wingless, який запускає послідовність генетичних команд, що запускають розвиток.

"Notch у цьому контексті працює як механізм придушення зростання пухлини, а Wnt/Wingless діє як онкоген", - пояснює Мілан.

Проте особливо важливим виявляється той факт, що ці два білкові комплекси залежно від ситуації можуть мінятися ролями. Зокрема, Notch може працювати і як онкоген. "Тепер ми повинні вивчити схожі механізми у хребетних і людей, щоб побачити, як ці елементи працюють у випадку хвороб", - заявив Мілан, повідомляє УНІАН.

Зараз ви читаєте новину «Вчені вивчили механізм розвитку ракової пухлини». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі