вівторок, 09 вересня 2008 09:37

Вчені: українська їжа небезпечна для здоров"я

Англійські учені з"ясували, що більшість харчових добавок, дозволених в Україні, шкідливі для здоров"я, особливо для дитячого організму.

Учені попереджають, шкідливий вплив цих добавок може призвести до підвищеної стомлюваності, неспокійного сну і навіть зниження розумових здібностей.

Дослідження англійських фахівців опублікувало авторитетне медичне видання - журнал "Ланцет".

Льодяники, морозиво, джеми - все це може загрожувати здоров"ю вашої дитини. Українські і закордонні виробники вже не перший рік напихають нас харчовими добавками - ароматизаторами, фарбниками, консервантами. Їх додають куди завгодно - вже не завжди розумієш, що купив: ковбасу з м"яса чи соєву з "ароматом, ідентичним натуральній свинині". Ми вже звикли, відкритим залишається лише питання про те, наскільки це все шкодить здоров"ю.

У лабораторії гігієни харчування Інституту гігієни і медичної екології ім. Марзєєва повідомили, що харчові добавки, які вивчали англійські учені, до цих пір дозволені в Україні.

"Ми вже давно б"ємо у всі дзвони з приводу різних шкідливих добавок. Проте нас ніяк не почують", - сказала завідувачка лабораторією Марія Гуліч.

У теорії, отримавши код Е і національну "прописку" в нормативах, будь-яка добавка вважається перевіреною на безпеку для людини. Таким чином, на сьогоднішній день виробники формально не порушують закон.

Проте з часом з"являються нові відомості про ту або іншу добавку. Як, наприклад, кока-кола спочатку вироблялася з використанням кокаїну - і ніхто його шкідливим не вважав.

Ось деякі з дозволених в Україні добавок з кодом Е.

Е-102, тартразин

Жовтий фарбник. Застосовується в морозиві, желе, пюре, супах, йогуртах, гірчиці і ін. За своєю природою є кам"яновугільним дьогтем, відноситься до промислових відходів. Надзвичайно небезпечний для астматиків. Може викликати мігрень, свербіння і порушення зору. А у дітей ще дратівливість, надмірну активність, порушення сну. Заборонений в багатьох країнах.

Е-110, жовтий "сонячний захід" FCF, помаранчево-жовтий S

Додається в кольорову цукеркову глазур, джеми, забарвлені напої, пакетовані супи, східні прянощі, соуси і ін. Викликає алергічні реакції, закладає ніс, нежить, нудоту, болі в животі, гіперактивність. Заборонений в багатьох країнах.

Е-211, бензоат натрію

Це консервант з властивостями антибіотика і підсилювача кольору. Зустрічається в соусах для барбекью, прессервах, соєвих соусах, "фруктових" драже, льодяниках і ін. Викликає алергічні реакції. Шкідливі властивості посилюються у поєднанні з Е-102 (тартразином).

Е-104, жовтий хиноліновий

Використовується в копченій рибі, кольорових драже, льодяниках від кашлю, жуйках. Викликає запалення шкіри і підвищену активність у дітей. Заборонений в Австралії, Японії, Норвегії, США.

Е-122, азорубін, кармуазин

Фарбник червоного кольору. Застосовується в марципанах, джемах, рулетах з варенням, йогуртах, "коричневих" соусах, червоних напоях. Викликає висипи і алергії. Заборонений в Австрії, Норвегії, Швеції. Споживчі організації Австралії включили його в групу харчових алергенів, небезпечних для астматиків.

Е-129, червоний спеціальний

Може бути помаранчевого кольору. "Проліз" в деякі солодощі, ліки, косметичні засоби, вафлі і інші кондитерські вироби. Може стати причиною раку, викликає алергію різних видів. Заборонений в 9 державах Європи.

Е-124, понсо4r (яскраво-червоний 4r), кошеніловий червоний

Можна виявити в салатних заправках, десертних топінгах, кексах, бісквітах, сирних виробах, салямі. Канцероген - може викликати рак. Провокує напади астми. Заборонений в багатьох країнах, повідомляє Не Болей.

Зараз ви читаєте новину «Вчені: українська їжа небезпечна для здоров"я». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі