четвер, 01 березня 2007 19:04

Вчені склали карту чистих і забруднених вод України

Найчистішу воду п"ють жителі західних областей, а найбруднішу — на Дніпропетровщині та Запоріжжі.

Карту "Екологічна ситуація та стан питних вод в Україні" представила Всеукраїнська екологічна ліга. Фахівці перевірили стан ґрунтів, повітря, підземних та поверхневих вод. Враховували також радіоактивне забруднення.

— Порівняно з іншими регіонами, в найкращій ситуації кияни. Вони беруть воду з артезіанських свердловин, — каже 52-річна Тетяна Тимочко, перший заступник голови Всеукраїнської екологічної ліги. — Жителі інших великих міст такої можливості не мають.

Підземні води найбільше забруднені в Центральній Україні, південних областях, на Львівщині та Луганщині. Поверхневі — майже в усіх східних областях. Від радіоактивного забруднення води потерпають жителі Чернігівщини, Житомирщини, Рівненської області та Волині.

Критична ситуація склалася на Дніпропетровщині, Донеччині та в Запорізькій області. Тут у поверхневі води потрапляє найбільше неочищених або недостатньо очищених стічних вод із промислових підприємств.

— Поки що в регіоні епідеміологічних чи інфекційних захворювань у населення через якість води не зафіксовано. Постійно проводимо дослідження якості відповідно до стандартів, — запевняє головний лікар санепідемстанції Запорізької області Анатолій Сєвальнєв, 50 років.

Завідувач лабораторії київського Інституту гігієни та медицинської екології В"ячеслав Прокопов звертає увагу на те, що ГОСТи щодо якості води були ухвалені ще 1982 року. Воду перевіряють лише за 28 критеріями.

1997-го вчені розробили нові стандарти, в яких 56 критеріїв. За ними спеціалісти перевірили водопровідну воду майже в усіх регіонах. Вміст шкідливих речовин усюди перевищував норму.

— У нашій воді можна знайти майже всю таблицю Мендєлєєва. Однак особливо непокоять ті сполуки, які ми відчуваємо на смак, — каже Прокопов.

За його словами, приміром, хлорування призводить до утворення небезпечних канцерогенних речовин. Вони викликають захворювання нервової системи і навіть дебілізм.

Фахівці Всесвітньої організації охорони здоров"я стверджують, що через уживання неякісної води кожен десятий житель планети страждає від серцево-судинних захворювань та жовчнокам"яних недуг. Спеціалісти провели аналізи якості води в різних державах. Україна опинилася на 85 місці.

Серед обласних центрів найбільш забруднена вода в Полтаві, Харкові, Сумах, Житомирі, Рівному, Луцьку, Львові. А також у Червонограді Львівської області та Ізмаїлі Одеської області.

— Добра вода — проблема національної безпеки. Поки що в нас є території, де вона хорошої якості — це карпатський регіон. Його треба зробити заповідним. Де вода хороша — там найбільше довгожителів, — підсумовує Дмитро Савчук, завідувач лабораторії захисту від шкідливої дії вод Інституту гідротехніки та меліорації.


"Газета по-українськи"


Зараз ви читаєте новину «Вчені склали карту чистих і забруднених вод України». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі