середа, 21 квітня 2010 17:57

Вчені сфотографували блискавки на Сатурні

Вчені сфотографували блискавки на Сатурні
Космічний апарат Кассіні сфотографував блискавки в атмосфері Сатурна. Для цього вченим довелося майже рік чекати положення планети, коли вона не буде освітлена сонцем. Навіть вночі кільця Сатурну створюють достатньо світла, щоб грози та блискавки не були помітні.

Голова дослідницької групи університету в Пасадені Карл Брукней заявив, що тепер зрозуміло, що на Сатурні відбуваються потужні грози.

"Там вони проходять набагато рідше ніж на землі, але дуже потужні. Ті блискавки, які ми бачили, тривали не більше секунди, але простягалися майже на 40 кілометрів. Сам грозовий фронт на планеті був схожим на світлу хмару, яка мала 300 кілометрів в діаметрі", - сказав вчений.

Головний астроном Донецького планетарію Павло Синелін вважає, що блискавки побачили через сприятливі умови біля Сатурну.

"Планета повернулася до сонця таким чином, що воно підсвічувало лише краї кілець. Раніше сонце освітлювало усі кільця і на планету падало забагато світла, щоб побачити грозу чи блискавки. Кассіна прибув до Сатурна ще в 2004 році і до цього чекав потрібної конфігурації сонця та планети. При чому блискавки раніше спричиняли радіоперешкоди на орбіті Сатурну, що фіксував космічний апарат, проте сфотографувати його не міг", - розповів Синелін.

В 1997 році космічний апарат Вояджер вже зафіксував радіоперешкоди, але вчені не могли довести, що це від блискавок.

"Касіні вже надав революційну інформацію про стан кілець Сатурна. А тепер вперше зафіксував там видиму грозу. Тепер вчені будуть досліджувати за знімками грози в Сонячній системі та їхню поведінку. А також шари атмосфери в яких вони формуються", - додав науковець.

Gazeta.ua
Зараз ви читаєте новину «Вчені сфотографували блискавки на Сатурні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі