пʼятниця, 18 березня 2011 10:14

Вчені припускають, що Чорне море було прісноводним озером

Вчені припускають, що Чорне море було прісноводним озером

Склад води Чорного моря зазнавав серйозних змін, оскільки в нього весь час прибувала прісна вода з річок, а також через безперервні контактів з водами Середземного моря через дрібну протоку Босфор й Егейське море. Проте до цього часу науковцям не вдавалося створити точний графік цих змін через недостатню кількість осадових порід, які допомогли б провести аналіз.

Автори нової праці вибрали як інструмент для аналізу сталагміти в печері Софулар, розташованої в північній частині Туреччини в десяти кілометрах на південь від Чорного моря. Сталагміти — це застиглі стовпи з сольових шарів, джерелом солі для яких була морська вода, що випаровується з Чорного моря. Вода проливалася дощем на узбережжі й калюжі, що утворювалися на поверхні, просочувалася до печери.

Детальному аналізу піддали ізотопний склад кисню у сольових шарах. Співвідношення ізотопів кисню-16 та кисню-18 у Чорному й Середземному морях достовірно відрізняється. Отже, вивчаючи цей параметр, дослідники можуть встановити, чи перемішувалися води двох цих морів. Ізотопний склад річкових стоків також помітно відрізняється від морського.

За підсумками своєї праці автори з'ясували, що перемішування Чорного й Середземного морів за останні 670 тисяч років відбувалося як мінімум 12 разів. Крім того, дослідники встановили, що як мінімум сім разів у Чорне море потрапляла вода з Каспійського моря. Перемішування морів могло відбуватися через танення льодовиків на Землі й загальний підйом рівня води на планеті — моря просто виходили зі своїх берегів.

Одна з гіпотез виникнення Чорного моря в сучасному вигляді припускає, що воно з'явилося в результаті затоплення — вважають, що близько 7,5 тисяч років тому Середземне море вийшло з берегів і змішалося з водами найбільшого прісноводного озера, яке існувало на місці Чорного моря.

Зараз ви читаєте новину «Вчені припускають, що Чорне море було прісноводним озером». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі