вівторок, 29 жовтня 2019 09:16

Вчені описали відновлення життя на Землі після зникнення динозаврів

Вчені описали відновлення життя на Землі після зникнення динозаврів
Головним фактором укрупнення ссавців стало зникнення динозаврів. Фото: з відкритих джерел

Палеонтологи встановили, що після масового вимирання динозаврів світ відновився напрочуд швидко.

Про висновки, ґрунтуючись на вивченні величезної кількості скам'янілих копалин тварин, знайдених на території штату Колорадо, США, вчені написали в статті "Вихід із тіні динозаврів", повідомляє журнал Science.

Вчені підтвердили загальноприйняту теорію про те, що динозаври вимерли близько 66 млн років тому в результаті глобальної катастрофи. Вважається, що її викликало падіння на Землю гігантського астероїда, який врізався у поверхню на території сучасної Мексики. Падіння утворило величезну хмару, яка довго висіла над поверхнею, не пропускаючи сонячні промені. Через це загинули великі тварини і багато видів рослин - вимерли понад три чверті видів.

Але життя незабаром повернулося. Тварини досить швидко, за мірками еволюції, збільшилися в розмірах. У дослідженні повідомляється про сотні скам'янілостей ссавців, що представляють 16 видів, і понад 6 тис. скам'янілостей рослин.

Встановлено, що незабаром після катастрофи планету вкрили папороті, а найбільший ссавець тоді був розміром із щура. Однак уже приблизно за 100 тис. років у лісах переважали пальми, і ссавці виросли до розміру єнотів і стали майже такими ж великими, як до падіння метеорита.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Генетики клонують вид коня, який вимер 4 тис. років тому

А вже через 300 тис. років у царстві рослин правили бал дерева роду горіхових, а найбільші ссавці виросли до розмірів бобра і, до речі, харчувалися цими ж рослинами.

Через 700 тис. років з'явилися перші бобові рослини. І на цей же період часу припадає поява двох найбільших ссавців розміром із вовка. Вони важили в середньому 50 кг, що у 100 разів перевищувало середню вагу ссавців відразу після катастрофи.

Дослідники вважають, що головним фактором укрупнення ссавців стало зникнення динозаврів. Вони залишили порожньою величезну екологічну нішу.

Останні шерстисті мамонти вимерли на острові Врангеля у Північному Льодовитому океані 4 тис. років тому. Дослідники назвали ймовірну причину їхньої швидкої смерті.

Зараз ви читаєте новину «Вчені описали відновлення життя на Землі після зникнення динозаврів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі