пʼятниця, 21 березня 2008 10:14

Вчені довели, що колір і рух сприймаються окремо

Система реєстрації кольорового зображення незалежна від реєстрації об"єктів, що рухаються. Експеримент вчених з Університету Нью-Йорка (США) може поставити крапку в суперечках нейрофізіологів, що не припиняються.

Вони провели два види досліджень на дрозофілах. У першому випадку вони показали, що можлива така ситуація, коли мушки не бачать кольоровий об"єкт, що рухається на кольоровому тлі, якщо контрастність двох кольорів несильно відрізняється, тобто в тому випадку, коли за реєстрацію зображення відповідають тільки рецептори кольору, але не "сутінкові".

Свої висновки вчені підтвердили другою групою експериментів, генетично видаливши родопсин - фоточутливий пігмент, що входить до складу паличок у людини й подібних "сутінкових" чорно-білих рецепторів у дрозофіли. Мушки втратили всяку здатність розрізняти рухи навіть при істотній відмінності кольору й тла.

Спроби модифікувати "кольорові" рецептори в оці дрозофіли ніяк не впливали на здатність розрізняти рухи, яка у всіх випадках реєструвалася за "відповіддю рухом".

Вважається, що у людини й багатьох тварин рух найчастіше сприймається й за рахунок контрасту (паличками), і завдяки різниці в кольорі (колбочками), повідомляє Газета.Ru.

Зараз ви читаєте новину «Вчені довели, що колір і рух сприймаються окремо». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі