пʼятниця, 22 жовтня 2010 11:20

В Ірані знайшли обсерваторію ХІІІ століття (ФОТО)

Іранські археологи знайшли обсерваторію XIII століття на території ісмаїлітської фортеці Аламут. На думку істориків, саме там міг працювати знаменитий математик і астроном Насір ад-Дін ат-Тусі, пише Infox.ru.

Аламут, назву якої можна перекласти як "орлине гніздо" - гірська фортеця, розташована приблизно в 100 км від сучасного Тегерана (Іран). Під час правління Хасана ібн Саббаха (жив у середині 1150-х - 1124 роках) Аламут став одним із центрів держави нізаритів, відгалуження ісмаїлітської гілки шиїтського ісламу. Сто років фортеця залишалася однією з основних твердинь держави нізаритів. Але у 1256 році цитадель захопили і зруйнували монголи, Аламут втратив своє значення і перетворився на одну з регіональних фортець. Сьогодні на місці Аламута залишилися лише руїни, які вивчають археологи.

"Під час розкопок Аламутскої фортеці ми виявили вікна, які не могли мати ніякої оборонної ролі. Ці вікна виходили на південний схід, в той бік, де з настанням темряви з'являлися перші зорі. Пізніше ми прийшли до висновку, що ці вікна, розташовані на рівних проміжках одне від одного, могли призначатися для спостереження за зоряним небом. Можливо, саме звідти на нічне небо дивився ат-Тусі ", - розповів керівник дослідницької групи Хамід Чобак (Hamide Chobak). .

Насір ад-Дін ат-Тусі (1201-1274), перський вчений і філософ, жив як полонений у резиденції глави держави ісмаїлитів біля Аламута в 1240-1250-х роках. Однак місцевий владика дозволив йому продовжувати свої вчені праці. Пізніше, коли у 1256 році монголи захопили цю фортецю, ат-Тусі пішов на службу до монгольського правителя і воєначальнику Хулагу-хана. Хулагу вважав, що своїми військовими успіхами він багато в чому зобов'язаний астрономам, які в той час були і астрологами. Тому він надзвичайно цінував роботу ат-Тусі. І коли вчений поскаржився, що його астрономічні таблиці застаріли, Хулагу дав йому дозвіл побудувати нову обсерваторію на місці, яке вибере ат-Тусі. У 1259 році астроном почав будівництво нової обсерваторії в Мераге, в місті на північному-заході сучасного Ірану. У бібліотеці нової обсерваторії було зібрано понад 40 тисяч книг з астрономії-астрології та інших наук. Сюди приїжджали працювати й інші відомі вчені, а за зразком Мерагінскої обсерваторії зводилися нові обсерваторії в найрізноманітніших куточках світу, в тому числі знаменита обсерваторія в Пекіні.

"Ми порівняли планування обсерваторії в Мераге і в Аламутскої фортеці, і прийшли до висновку, що ат-Тусі побудував свою знамениту Марагінску обсерваторію за зразком Аламутскої", - зазначив Чобак.

У цьому ж році археологи знайшли на території Аламута бірюзові, блакитні і золоті плитки, які датуються XII-XIII століттями. А два роки тому вони виявили на розкопках руїни мечеті.

Раніше Gazeta.ua повідомляла, що археологи, які працюють в Долині асасинів на північному заході країни, виявили в руїнах замку Аламут декілька складських приміщень і резервуарів для води.

Найбільший резервуар для дощової та талої води має довжину більше 11 метрів, ширину - 4 метри і глибину - близько 4 метрів. У глибині скелі, на якій стоїть Аламут, знайдено також декілька складських і житлових приміщень, деякі з них - з печами або вогнищами.

Зараз ви читаєте новину «В Ірані знайшли обсерваторію ХІІІ століття (ФОТО)». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі