вівторок, 26 жовтня 2010 11:50

В індійському бурштині знайшли комах віком 50 млн років (ФОТО)

Понад 700 видів не відомих науці комах виявлено у розсипу бурштину, відкритому в Індії.

Янтар, названий "камбайським" (або "кхамбатським"), загальною вагою в 150 кг був знайдений у буровугільній шахті в тропічному лісі в індійському штаті Гуджарат.

За словами вчених, багато з комах споріднені з видами, що мешкають зараз у найвіддаленіших куточках світу. Це означає, що, незважаючи на мільйони років ізоляції в океані, біологічна різноманітність цього регіону була значно багатшою, ніж вважалося раніше.

Групу індійських, німецьких і американських вчених, які вивчають знахідки, очолює доктор Йєс Руст з Боннського університету.

Згідно з пануючою гіпотезою континентального дрейфу, коли суперконтинент Гондвана розколовся на декілька шматків в середині Юрського періоду, більшість з них залишилися в Південній півкулі, але один став дрейфувати на північ.

Врешті-решт він зіткнувся з Азією, і нині відомий як Індійський субконтинент або півострів Індостан.

Довгий час вважалося, що це "одиночне плавання" субконтиненту протягом 100 млн років повинно було спричинити появу абсолютно унікальної флори і фауни.

Підтвердити або спростувати це складно: переважно тропічний клімат Індостану не сприяє збеерженню копалин.

Однак останні знахідки приводять вчених до висновку про те, що регіон не характеризується значним ступенем біологічної унікальності.

Більшість з відкритих видів комах має спільні риси з сучасними, а також з тими, які жили мільйони років тому в різних частинах світу, в тому числі в Азії, Австралії і навіть Південній Америці.

"У нас є прекрасні тривимірні, відмінно збережені екземпляри, яким 52 млн років і які виглядають майже як з живі", - сказав доктор Руст.

"Звичайно, вони дуже крихкі, але все одно це вражаюче. У декількох випадках ми змогли витягти абсолютно цілі екземпляри. І, звичайно, це відкриває колись небачені можливості для вивчення цього матеріалу", - розповів учений в бесіді з Бі-бі-сі.

Янтарний розсип в Гуджараті - перший, відкритий в Індії. Найбільш відомий бурштин знайшли на Балтиці - там розташовані приблизно 80% відомих розсипів, а також у Домініканській республіці й у Мексиці.

За оцінками, в камбайському розсипу містяться тонни бурштину. Тому вчені розраховують на нові відкриття.

Зараз ви читаєте новину «В індійському бурштині знайшли комах віком 50 млн років (ФОТО)». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі