вівторок, 12 жовтня 2010 15:40

В Аргентині знайшли рослини віком 500 млн років

В Аргентині знайшли рослини віком 500 млн років

Група аргентинських учених виявила в Андах перші наземні рослини, які з'явилися на Землі близько 500 мільйонів років тому. Печінкові мохи колонізували нашу планету 472 млн років тому, і від них пішли інші наземні рослини.

Печіночники, також відомі, як печінкові мохи, - це дрібні мохоподібні рослини, які і зараз широко поширені на Землі, особливо, в тропіках. Аргентинські вчені виявили спори п'яти видів печіночників під час вивчення осадової породи, зібраної в Андах.

За словами одного з авторів дослідження Клаудії Рубінштейн, виявленим спорам близько 470 мільйонів років, і вони є найстарішими з виявлених ученими. Печіночники, ймовірно, походить від прісноводних багатоклітинних зелених водоростей.

"Той факт, що ми виявили п'ять видів спорів, свідчить про те, що 470 мільйонів років тому печінкові мохи вже активно розвивалися. Значить, вони поширилися на Землі ще раніше", - пояснила вона.

За її словами, наземні рослини поширилися на планеті наприкінці кембрійського періоду, тобто близько 500 мільйонів років тому.

Поява наземних рослин є одним з найбільш важливих етапів в історії еволюції. На думку вчених, саме наземні рослини істотно вплинули на клімат, змінили грунт і створили передумови для подальшого розвитку життя на Землі.

Нагадаємо, американський фотограф Рейчел Суссман вже кілька років подорожує по диким куточках світу в пошуках найстаріших живих організмів на нашій планеті. Вона знайшла старожилів, чий вік складає більше двох тисяч років в холодній Гренландії, у високих Андах і під поверхнею океану.

За матеріалами Inright, Gazeta.ua

Зараз ви читаєте новину «В Аргентині знайшли рослини віком 500 млн років». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі