четвер, 04 вересня 2008 15:11

Урагани сильнішають через глобальне потепління

Учені з Університету штату Флорида одержали нові результати досліджень, які підтверджують, що в посиленні ураганів винне глобальне потепління.

Кліматологи проаналізували дані про швидкість вітрів у циклонах і встановили, що з 1981 року середня потужність ураганів значно зросла, що спровокувало збільшення кількості штормів, пориви вітру в які можуть досягати швидкості 210 кілометрів на годину (категорія чотири і п"ять).

Фахівці вважають, що така ситуація виникла через підвищення температури океанічної води, що у свою чергу залежить від підвищення температури на планеті.

Як показують розрахунки кліматологів, збільшення температури усього на один градус за Цельсієм викликає збільшення частоти виникнення ураганів категорії чотири і п"ять на 31%. Це означає, що щорічно над Атлантикою будуть формуватися 17 небезпечних штормів замість 13.

При цьому комп"ютерне моделювання показує, що до 2100 року температура на планеті збільшиться ще на два градуси.

Нагадаємо, що кілька днів тому у південних штатах США вирував ураган Густав, який має четверту категорію небезпеки. Він досяг атлантичного узбережжя США 1 вересня, а раніше пройшов територією держав Карибського басейну - Республіки Гаїті, Домініканської Республіки, Ямайки і Куби – і забрав життя близько 100 людей. У США, за останніми даним, через ураган Густав загинули вісім чоловік.

Крім того, зараз південному сході США загрожує шторм Ханна, що може перерости в ураган Айк четвертого ступеня небезпеки, що рухається на захід, однак метеорологи наразі не можуть точно розрахувати траєкторію його руху і сказати з повною впевненістю, чи загрожує він узбережжю США і нафтовим родовищам у Мексиканській затоці, повідомляє Лента.Ру

Зараз ви читаєте новину «Урагани сильнішають через глобальне потепління». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі