Ексклюзиви
понеділок, 26 січня 2009 16:51

Ученим вперше вдалося телепортувати іони

Ученим вперше вдалося переміщувати квантовий стан кубіта на один метр. Раніше фізикам вдавалася телепортація фізичних об"єктів, що володіють масою, на значно коротші відстані. Докладний звіт результатів доступний в прес-релізі на сайті Об"єднаного квантового інституту (Joint Quantum Institute). Стаття учених опублікована в журналі Science.

У роботі дослідників переміщуваним предметом був кубіт - квантовий аналог звичайного біта. На відміну від свого класичного родича, кубіт може знаходитися з певною вірогідністю одночасно в двох станах (так звана суперпозиція). При цьому, згідно з "правилами" квантової механіки, вимірювання кубіта приводить до колапсу суперпозиції і переходу його в один з двох станів звичайного біта (нуль або одиниця).

В якості кубіту в досліді виступала пара іонів ітербію у вакуумних пастках, а роль нуля і одиниці грали два можливі основні стани цих об"єктів.

На початку експерименту стани іонів були відомі. За допомогою мікрохвильового імпульсу фізики записували інформацію на один кубіт, тобто переводили його в суперпозицію нуля і одиниці. Далі за допомогою лазерних імпульсів іони приводилися в стан квантової заплутаності. Заплутаність означає, що квантовий стан одного кубіта, виявляється нерозривно пов"язано із станом іншого.

Після цього фізики безпосередньо проводили телепортацію. Вони вимірювали стан першого іона, тим самим "знищуючи" квантову невизначеність і, отже, записану в кубіті інформацію. Далі, знаючи результати вимірювання, фізики з"ясовували, який мікрохвильовий імпульс необхідно застосувати до другого іона, щоб перевести його саме в той квантовий стан, в якому був перший кубіт. Таким чином, квантова інформація виявлялася переміщена на метр.

Згідно канонам наукової фантастики, телепортація є зникненням (або знищення) об"єкту в одній точці простору і миттєвою появою його точної копії в іншій. Квантова телепортація багато в чому відрізняється від даної концепції, оскільки для неї необхідний класичний канал передачі інформації. В даному випадку, щоб передати результати вимірювання першого іона на апарат, який імпульсом відтворить кубіт на відстані метра.

За словами дослідників, їх технологія може знайти застосування при створенні квантових комп"ютерів, а також мереж для передачі секретній інформації, повідомляє Лента.Ру

Зараз ви читаєте новину «Ученим вперше вдалося телепортувати іони». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути