вівторок, 25 березня 2008 09:25

Учені з"ясували, які жінки народжують хлопчиків

Учені з"ясували, які жінки народжують хлопчиків

Жінки, в чиїй крові міститься підвищений рівень чоловічого гормону тестостерону, частіше народжують хлопчиків, підтвердили учені. 10 років тому репродуктивний біолог Валері Грант дійшла такого висновку, проаналізувавши поведінку і характер майбутньої матері. Грант, у якої є три сини, захопилася дослідженнями з цієї тематики 40 років тому, коли виявила, що може заздалегідь визначити стать майбутньої дитини своїх друзів.

Зв"язок між домінуючою роллю самки і статтю потомства був вивчений на ссавцях, наприклад на оленях, проте Грант придумала спеціальний тест, в ході якого жінкам ставили питання, як часто вони відчувають себе гордими, рішучими, знедоленими людьми, задоволеними собою, злими. Також у учасниць експерименту заміряли рівень тестостерону.

Грант з"ясувала, що самовпевнені, впливові і сильні жінки відрізняються підвищеним рівнем тестостерону в крові і найчастіше народжують синів. Тоді як матері дівчаток із зниженим рівнем тестостерону в крові схильні бути дбайливішими, співчуваючими і терпимими.

Хоча дані цього дослідження публікувалися в різних наукових виданнях, Грант визнає, що після шести різних досліджень, проведених впродовж останніх 20 років, її теорія до цих пір вважається суперечливою і лише недавно отримала статус наукової.

Тим часом, цього місяця Грант опублікувала нове дослідження, яке, за її словами, підтверджує теорію. Дослідник визначила механізм, що зв"язує рівень тестостерону з статтю майбутньої дитини.

Грант встановила, що рівень тестостерону у фолікулах найточніше передбачає стать майбутнього плоду. Більш того, яйцеклітина, що виходить з фолікула, вже готова до запліднення спермою, що містить певні хромосоми. Це означає, що організм жінки сам "вирішує", дитині якої статі дати життя.

Теорію Грант легко спростувати, знайшовши жінку, що не вписується в цю схему. Річ у тому, що більшість представниць прекрасної статі мають низький або середній рівень тестостерону в крові, тому можуть мати дітей обох статей, провівши в одну овуляцію яйцеклітини, сприйнятливі до Х-хромосом, а в іншу - до Y. Крім того, на рівень тестостерону в крові жінки великий вплив мають різні зовнішні чинники, наприклад, стреси, повідомляє Newsland.

Зараз ви читаєте новину «Учені з"ясували, які жінки народжують хлопчиків». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі