вівторок, 14 жовтня 2008 09:02

Учені з"ясували, які ноги повинен мати спринтер

Група учених в результаті проведеного дослідження встановила, що чим менша відстань між кісточкою і ахіллесовим сухожиллям, тим ефективніше використовується енергія під час бігу, пише журнал NewScientist.

Як відомо, ахіллесове сухожилля знаходиться на задній стороні кісточки і сполучає м"язи ікри з п"ятою. Учені припустили, що ефективність використання енергії під час бігу може залежати від того, яка кількість енергії закладена в ньому. Адже коли нога бігуна ударяється об землю, сухожилля скорочується, запасаючи енергію, яка потім звільняється при підйомі ноги від поверхні.

Для підтвердження своєї теорії фахівці розробили математичну модель ноги. І виявилось, що кількість енергії, що запасається, насамперед залежить від відстані від кісточки до сухожилля - чим вона менша, тим менше енергії потрібно спортсменові для того, щоб бігти з тією ж швидкістю.

Крім того, було встановлено, що чим менше була п"ята бігуна, тим менше кисню його організм поглинав під час експерименту, тобто спортсмени з маленьким розміром ноги ефективніше використовували енергію.

Раніше американські учені з університету Стенфордського заявили про те, що регулярний біг уповільнює процес старіння у літніх людей, повідомляє РИА "Новости"

Зараз ви читаєте новину «Учені з"ясували, які ноги повинен мати спринтер ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі