понеділок, 01 вересня 2008 16:13

Учені з"ясували, як погода залежить від дня тижня

Учені з"ясували, як погода залежить від дня тижня

Іспанські вчені з університету Барселони під час нового дослідження з"ясували, що погода в деяких частинах Європи підкоряється тижневому циклові.

Фахівці під керівництвом Артуро Санчеса-Лоренцо вивчили дані метеорологічних станцій по всій Іспанії, зібрані з 1961 по 2004 рік, щоб перевірити, чи справді існує тижнева періодичність у коливаннях погодних умов.

Виявилося, що погода в багатьох частинах світу, у тому числі в США, Японії та Китаї, може підкорятися тижневому циклові людської активності. І, ймовірно, це відбувається через забруднення повітря: люди більше забруднюють повітря впродовж тижня і менше - на вихідних.

Також вчені зауважили, що тижневий погодний цикл залежить від пори року: наприклад, взимку випадає більша кількість опадів впродовж тижня, ніж на вихідних, у той час як влітку спостерігається протилежна тенденція.

Водночас деякі фахівці сумніваються в тому, що активність людини може впливати на погоду. "Я сумніваюся, що тижневі коливання активності людини можуть впливати на погодну систему", - говорить Дуглас Мероун з університету Східної Англії в Норвичі, який вивчав опади в Британії.

Раніше американські вчені виявили, що літні грози в США значно сильніші в середині тижня, ніж наприкінці, через забруднення повітря, рівень якого нижчий на вихідних, повідомляє РИА Новости

Зараз ви читаєте новину «Учені з"ясували, як погода залежить від дня тижня». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі