четвер, 28 серпня 2008 07:39

Учені з"ясували секрет перших слів немовляти

Учені з"ясували секрет перших слів немовляти

Учені з Університету Британської Колумбії з"ясували, чому першими словами немовляти найчастіше є "мама" і "тато". У прес-релізі на сайті університету дослідники повідомляють, що секрет полягає в складах, що повторюються. Докладна стаття опублікована в журналі Proceedings of the National Academy of Science.

Фахівці вирішили з"ясувати, які слова викликають посилення мозкової активності у новонароджених. Учені програвали 22 немовлятам двох-трьох днів від народження слова, що закінчуються складами, що повторюються (наприклад, "мубаба" або "пенана") або, що не повторюються (наприклад, "мубаге" або "пенаку"). Вимірювання показали, що при повторах у немовлят спостерігалося збільшення активності в скроневій і лівій лобовій долях кори головного мозку. Слова без повторів не викликали помітної активації. Ліва лобова частина відповідає за якості, що визначають особистість людини: увага, абстрактне мислення, здібність до самоконтролю і критичної самооцінки. Скроневі долі обробляють слухові відчуття, "перетворюючи" звуки на слова, зрозумілі людині.

На думку авторів роботи, їх результати пояснюють, чому в більшості мов "дитячі" назви Батька, матері, бабусі і дідуся - які часто є першими вимовленими словами - такі схожі. Наприклад, в українській - "тато", "мама", "баба", в італійській "тато" (papa), в угорській - "тата" (tata).

Про глибше розуміння розвитку у новонароджених здатності сприймати слова говорити поки рано, оскільки до цих пір більшість робіт по дослідженню сприйняття граматичних структур проводилися за участю більш старших дітей або дорослих, повідомляє Лента.Ру.

Зараз ви читаєте новину «Учені з"ясували секрет перших слів немовляти». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі