понеділок, 24 березня 2008 19:31

Учені з"ясували походження надблискавок

Учені з"ясували походження надблискавок

Колектив учених з університету штату Пенсільванія спільно з колегами з технологічного університету в Нью-Мехіко вперше створили модель, яка пояснює виникнення надблискавок.

До теперішнього часу не було відомо, як виникають дивні природні явища, на зразок надблискавок і блискавок типу блакитний струмінь. Обидва типи блискавок мають дивовижні властивості - вони б"ють з хмари не вниз, в землю, а вгору, в іоносферу.

На думку дослідників, блакитні струмені виникають в результаті електричного пробою між зарядом верхньої частини грозової хмари і екрануючим зарядом, що притягається до верхівки хмари. Модель передбачає, що вони повинні виникати через 5-10 секунд після того, як наземний або внутрішньохмарний розряд створить різкий дисбаланс заряду в хмарі.

Надблискавки, у свою чергу, утворюються як звичайний внутрішньохмарний розряд між зарядом середньої і верхньої частин грозової хмари, який продовжує розповсюджуватися вгору від хмари.

Учені вважають, що їх нова модель може використовуватися для прогнозу того, якими типами блискавок супроводжуватиметься гроза, повідомляє КорреспонденТ.

Зараз ви читаєте новину «Учені з"ясували походження надблискавок». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі