понеділок, 15 вересня 2008 11:22

Учені з"ясували, чому динозаври процвітали протягом 100 млн років

Британські палеонтологи провели дослідження й прийшли до висновку, що динозаври переважали в більшості екосистем Землі протягом 100 мільйонів у результаті щасливого збігу обставин, який спричинив загибель конкурентів.

Раніше вчені вважали, що динозаври досягли розквіту завдяки своїй перевазі над іншими рептиліями, які з"явилися одночасно з ними в тріасовий період близько 250 мільйонів років тому, але вимерли набагато раніше.

Однак нове дослідження палеонтологів спростувало цю теорію. Учені проаналізували розмаїтість рептилій, що жили в тріасовий період і одержали назву круротарзів (Crurotarsі). Серед круротарзів були як величезні, так і дрібні, як чотириногі, так і двоногі, як хижаки, так і рослиноїдні рептилії, які були головними конкурентами динозаврів.

Порівняння динозаврів із круротарзами показало, що їхня еволюція відбувалася з однаковою швидкістю. При цьому в круротарзів було більше варіантів будови тіла, чим у динозаврів, і вони виглядали більш життєздатними.

Один із дослідників доктор Стів Брусатт розповів, що 228 і 200 мільйонів років тому відбулися дві різкі зміни клімату, які вдалося пережити динозаврам, а круротарзам - ні. Чому відбулося саме так, невідомо. Учені думають, що це могла бути всього лише випадковість, повідомляє РИА Новости

Зараз ви читаєте новину «Учені з"ясували, чому динозаври процвітали протягом 100 млн років ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі