середа, 06 серпня 2008 11:24

Учені знають, на що схожий марсіанський ґрунт

Учені знають, на що схожий марсіанський ґрунт

Ґрунт на Марсі подібний за складом до ґрунту чилійської пустелі Атакама. Таку думку висловили американські вчені, які очолюють місію земного робота Фенікс, що досліджує північний полюс Червоної планети.

Аналізи в хімічній лабораторії Фенікса дозволили визначити, що марсіанський ґрунт містить сполучення магнію, натрію та хлору, але, крім того, у ньому наявні сліди найсильнішого окисника – перхлорату.

Цю речовину містить і ґрунт пустелі Атакама, де живуть особливо витривалі мікроорганізми. Тож перхлорат у ґрунті сам по собі "не є ані доброю, ані поганою новиною з погляду шансів виникнення яких-небудь форм життя на Марсі", зазначають у NASA.

Разом з тим, поки що не з"ясовано, чи занесений перхлорат на поверхню Червоної планети з Землі, чи він є природною складовою марсіанського середовища.

Річ у тім, що перхлорат входить до складу ракетного палива, а до Марса відправляли вже не один земний апарат. Наприклад, прямо зараз на поверхні Червоної планети працюють американські марсоходи Spіrіt і Opportunіty, які перебувають там уже більше чотирьох років. Тому можливостей для випадкового транспортування на Марс перхлорату було достатньо, повідомляє Корреспондент.net

Зараз ви читаєте новину «Учені знають, на що схожий марсіанський ґрунт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі