четвер, 24 липня 2008 12:30

Учені знайшли засіб від невиліковних ран

Учені знайшли засіб від невиліковних ран
З"ясувалося, що швидкому загоєнню поранень допомагає білок гістатін, що міститься в слині, передають Дни.ру. "Ми сподіваємося, що наше відкриття кінець кінцем принесе користь людям, що страждають від невиліковних ран, таких як виразки на ногах чи діабетичні виразки, а також поранень і опіків", - заявив провідний автор дослідження Менно Удхофф.

Біологи провели експеримент, опустивши пошкоджені фрагменти кліток людського організму в дві різних судини, в одному з яких містилася слина, а в іншому розчин, що нагадує морську воду. Через шістнадцять годин учені перевірили, де швидше проходило загоєння. Виявилось, що в чашці із слиною рана повністю затягнулася, а в другій судині регенерації не відбулося.

Пізніше дослідники розклали слину на компоненти і протестували кожен з них. У результаті з"ясувалося, що саме білок гістатін відповідає за загоєння пошкоджень. Науковий світ відзначає, що це відкриття не тільки пояснює, чому тварини зализують рани, або чому травми в ротовій порожнині гояться швидше, ніж на шкірі, але і указує шлях до створення нових ліків.

Як писали Дни.Ру, слина не тільки сприяє регенерації пошкоджених тканин, але і може використовуватися для лікування діабету. До такого відкриття прийшли учені, що вивчали ящірок, які мешкають в північних областях Мексики і США. Виявилось, що в слині цих істот присутня речовина ексенатід, яке стимулює викид інсуліну.

Зараз ви читаєте новину «Учені знайшли засіб від невиліковних ран». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі