четвер, 22 травня 2008 15:33

Учені знайшли спосіб збереження молодості

Учені знайшли спосіб збереження молодості
Вчені Великої Британії вирішили ще одну загадку на шляху до вічної молодості: вони розкрили механізм, що змушує леммоцити, один з типів нервових клітин людини, знову ставати молодими. Їхньому відновленню сприяє білок c-Jun, що "дає зворотний хід" розвитку зрілих клітин.

Леммоцити виробляють мієлін, що у свою чергу утворює мієлінову оболонку навколо нервових волокон. Через деякі хвороби клітини втрачають спеціалізацію й не можуть виробляти мієлін.

Однак Девід Паркінсон (Davіd Parkіnson) та його колеги з Університетського коледжу Лондона виявили "омолоджуючий" ефект білка c-Jun. Вчені вивели культуру нейронів з леммоцитами, у яких вони могли активувати ген білка c-Jun, а той, у свою чергу, зупиняв ріст молодих леммоцитів і "повертав у дитинство" зрілі.

Це відкриття може значно полегшити лікування більшості неврологічних захворювань, таких, наприклад як розсіяний склероз.

Вчені мають з"ясувати, чи може білок c-Jun бути пов"язаний із захворюваннями, які викликають виснаження мієліна, такі як хвороба Шарко або синдром Гійєна-Барре.

Останнім часом у світі спостерігаються прискорювані темпи вдосконалювання технологій - наномедицина, генна інженерія, біотехнології та ін. Вже сьогодні сучасній медицині відомі способи вповільнення старіння, які можуть подарувати людині кілька додаткових років життя.

Найпоширенішою на сьогоднішній день методикою омолодження є застосування стовбурних клітин, повідомляє Освітній портал.

Зараз ви читаєте новину «Учені знайшли спосіб збереження молодості». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі