понеділок, 07 квітня 2008 10:16

Учені знайшли спосіб перемогти рак

Ін"єкції генетично модифікованих бактерій Lіsterіa monocytogenes можуть стати новою зброєю в боротьбі з раком шийки матки. Невелике клінічне дослідження підтвердило ефективність методики у декількох пацієнтів зі складним онкологічним захворюванням.

Протипухлинна вакцина, що містить бактерії Lіsterіa monocytogenes, розроблена американською біотехнологічною компанією Advaxіs. Після модифікування бактерії стали безпечними для здоров"я й почали виробляти HPV-E7 - ті самі молекули, які утворюються на поверхні пухлинних клітин раку шийки матки, викликаного папілломавірусом людини.

При потраплянні в організм людини лістерії поглинаються так званими антигенпрезентуючими клітинами, викликаючи потужну імунну відповідь. Молекули HPV-E7 також розпізнаються імунною системою як чужорідні, і клітини, які містять їх, (у тому числі ракові) піддаються атаці імунної системи. У результаті відбувається посилення протипухлинного імунітету.

Вчені випробували нову методику на 13 пацієнтках з метастазуючим раком шийки матки. Позитивного ефекту вдалося досягти в чотирьох випадках. За словами вчених, одна з пацієнток повністю позбулася раку, і не страждає рецидивом захворювання через два роки після введення лістерій. У інших трьох пацієнток розмір пухлини зменшився на 20%. Інші сім жінок у цей час померли в результаті онкологічного захворювання, повідомили дослідники.

У найближчому майбутньому Advaxіs має намір провести клінічні випробування за участю 180 пацієнток, що страждають більш ранньою стадією раку шийки матки. Крім того, плануються випробування протипухлинної вакцини, спрямованих проти злоякісних пухлин голови й шиї, яєчників, грудей й простати, повідомляє Освітній портал.

Зараз ви читаєте новину «Учені знайшли спосіб перемогти рак». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі