пʼятниця, 18 липня 2008 15:26

Учені знайшли причину масового вимирання 93 мільйони років тому

Учені знайшли причину масового вимирання 93 мільйони років тому

Ця подія - одне з кількох масових вимирань на Землі, відомих палеонтологам. Anoxic event, тобто різке пониження рівня кисню в океанах, що призвело до зникнення величезного числа видів морських істот. Судячи з останнього дослідження учених з університету Альберта (University of Alberta), першопричину цієї катастрофи слід шукати на дні.

Взагалі-то таких різких падінь концентрації кисню (з сумними наслідками для життя) в світовому океані було декілька, але канадські фахівці зосередили увагу на одному з них, тому, що сталося в кінці крейдяного періоду.

Зразки осадкових порід відповідної епохи, узяті зі свердловин на морському дні у берегів Південної Америки і в горах Італії, показали специфічне співвідношення ізотопів осмію. Дослідники говорять, що це свідчить про сильні виверження підводних вулканів в морях і океанах у той час. Ці виверження змінили хімічний склад морських вод, а також вплинули і на атмосферу.

Як указують учені, то ж океанське дно в Карибському басейні є результатом розповсюдження обширних лавових потоків, які виливалися з-під дна приблизно за 23 тисячі років до того самого масового зникнення видів 93 мільйони років назад.

Що сталося після сплеску вулканізму - ще належить з"ясувати. Версій дві, і обидва сценарії (або механізму) біологічної катастрофи цілком могли здійснюватися паралельно, говорять учені.

Перший механізм зникнення морських видів такий: вулкани наситили верхні шари води живильними мікроелементами. Це привело до різкого розмноження фітопланктону. Після завершення життєвого циклу ці істоти дощем падали на дно і в процесі розкладання витрачали кисень, що призвело до зникнення цього елементу в глибинах морів, за яким послідувало вимирання живих істот.

Другий механізм зачіпає атмосферу. Вулкани викинули в неї багато вуглекислого газу, який призвів до різкого потепління клімату. Це потепління, у свою чергу, призвело до зупинки глобального перемішування верхніх і нижніх шарів в океанах. Отже поблизу поверхні вода ще залишалася багатою на кисень, але в товщі морів кисень майже зник.

Відзначимо, вчені давно розбираються з причинами декількох масових вимирань, що трапилися на нашій планеті як в морях, так і на поверхні. Версій про першопричини - хоч відбавляй, починаючи з падіння астероїдів (це траплялося далеко не один раз) і подальшого нафтового вибуху, коливань рівня морів і закінчуючи тими ж сплесками вулканізму (які траплялися як на дні океанів, так і на суші).

Проте, схоже, при будь-якому початковому "поштовху" катастрофи ці супроводжувалися різкими змінами в роботі кліматичної машини Землі, а значить, - змінами в місці існування організмів, що і служило головною причиною масового зникнення видів.

До речі, багато учених сходяться в тому, що масові вимирання в історії планети були результатами саме поєднання відразу декількох згубних чинників, скажімо, "астероїдного початку", "вулканічного продовження" і "кліматичного фіналу". Так, подібна багатоетапна картина була порівняно недавно складена відносно найзнаменитішого вимирання - загибелі динозаврів, повідомляє BBC

Зараз ви читаєте новину «Учені знайшли причину масового вимирання 93 мільйони років тому». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі