субота, 31 травня 2008 10:36

Учені знайшли пояснення появи прямоходіння у вищих приматів

Вчені знайшли нове пояснення появи прямоходіння у вищих приматів: 4-7 мільйонів років тому наш дуже далекий предок "вигадав" перетоптуватися на невеликі відстані замість того, щоб вставати на 4 лапи, переходити на нове місце годівлі й знову вставати на дві.

Патриція Крамер та її колеги з Університету Вашингтона (США) вважають, що причиною цього процесу був голод і холодний розрахунок еволюції. Адже всім тваринам доводиться постійно витрачати енергію на збір їжі, що, у свою чергу, і дає їм цю енергію. Баланс досягається за допомогою вміння заощаджувати сили, що вдосконалюється завдяки природному відбору.

Вчені взяли шимпанзе, що здатний пересуватися як на 4-х лапах, так і на двох. Після чого підрахували, скільки енергії необхідно приматові на те, щоб пересуватися на 4-х лапах і на 2-х, а крім того - скільки потрібно на вставання та опускання. І хоча організм - не реактивний літак, останні дві величини виявилися не такими вже і маленькими.

У результаті вчені зробили висновок, що якщо дистанція між висячими "фруктами" більше 15 метрів, то набагато вигідніше опуститися на всі 4 і пробігти її, а якщо менше 9 - то легше, хоча і повільно, але протоптатися. Почасти це підтверджується спостереженнями за мавпами, схильними до пересування на великі відстані на всіх кінцівках, а на невеликі (навіть по гілках) - тільки на двох.

Правда це лише гіпотеза, що вірогідно не пояснює, що відбулося 7 мільйонів років тому, коли наш спільний із шимпанзе предок встав "з колін", повідомляє Освiтнiй портал.

Зараз ви читаєте новину «Учені знайшли пояснення появи прямоходіння у вищих приматів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі