субота, 22 березня 2008 12:05

Учені знайшли на Титані підземний океан

Учені знайшли на Титані підземний океан

Проаналізувавши дані про обертання Титану, зібрані зондом "Кассині", вчені дійшли висновку, що найбільший супутник Сатурну містить підземний океан. Вода повністю відокремлює кору від ядра.

До цього часу вважалося, що водяними океанами володіють тільки чотири тіла Сонячної системи: Земля і три супутники Юпітера: Європа, Каллісто, Ганімед. На трьох останніх океани підземні, повністю приховані під корою.

Вчені з Лабораторії прикладної фізики Університету Джона Хопкінса та інших установ, проаналізувавши дані, зібрані зондом "Кассині", виявили, що період обертання Титану навколо власної осі, який повинен був би бути постійним, змінюється протягом року. Єдиним правдоподібним джерелом таких змін можуть бути сезонні вітри, що дмуть в щільній атмосфері Титану.

Титан, проте, дуже масивний для того, щоб вітри могли так помітно змінити його період обертання. Пояснити спостережуване явище можна, припустивши, що крижана кора супутника повністю відокремлена від важкого ядра рідкою водою. Сили вітру досить, щоб кора "ковзала" по поверхні океану.

Наявність води дає надію на виявлення на Титані слідів примітивного життя, хоча багато вчених мають сумніви, що життя могло зародитися в насиченому аміаком підземному (товщина кори складає не менше 70 кілометрів) океані, повідомляє Освітній портал.

Зараз ви читаєте новину «Учені знайшли на Титані підземний океан». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі