четвер, 20 березня 2008 13:10

Учені знайшли ген, який робить людей божевільними

Біполярний розлад - це одне з найбільш небезпечних психічних захворювань, від якого страждають мільйони людей у всьому світі. У людей, страждаючих від біполярного розладу, виявляються симптоми, що варіюють від глибокої депресії до маніакальної поведінки. Тоді як депресія характеризується затяжними відчуттями смутку і приреченості, манія виявляється підвищеною схвильованістю і патологічними фантазіями. Якщо людина страждає манією, у неї порушується сон, можуть з"явитися галюцинації, неприйнятні особливості поведінки і тому подібне.

На відміну від інших психічних захворювань, вивчення біполярного розладу на рівні генів раніше не давало позитивних результатів. Новий аналіз був проведений з метою складання генетичної моделі захворювання. У основу дослідження був покладений штучно створений дефект в гені GluR6. Рецептор глютаміна належить до ділянки генома, який асоціюється з біполярним розладом у людини. До сьогоднішнього дня учені нічого не знали про роль гена GluR6 в регулюванні настрою і поведінки людини.

Нове дослідження показало, що миші, у яких був відсутній ген GluR6, були схильні до активної поведінки, схожої на стан манії. В порівнянні з ними, у лабораторних мишей з нормальною активністю гена GluR6 не виявлялися подібні симптоми, відзначають фахівці, повідомляє Gala Net.

Зараз ви читаєте новину «Учені знайшли ген, який робить людей божевільними». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі