субота, 19 липня 2008 13:21

Учені знайшли ген безсоння

Учені знайшли ген безсоння

Біологи з Пенсільванського університету (University of Pennsylvania), США, під керівництвом доцента К"юнгі Ко (Kyunghee Koh) ідентифікували ген безсоння.

Виявлений у дрозофіл ген кодує протеїн глікосил-фосфатидилінозитилової (GPI) групи, один з білків мозку, відсутність якого скорочує час сну до 80% і більш. При цьому, незначне зниження концентрації цього білка не дає видимого ефекту.

Як відомо, сон - життєво важливий процес, недостача якого у людей приводить до порушення уваги і пам"яті, а також до станів, схожих на важкі психічні розлади. За нормою, для відновлення організму потрібно 4-6 циклів повільного і швидкого сну, що в середньому складає 6-8 годин, хоча зустрічаються люди, яким вистачає і менше часу.

"Недостатній або поганий сон є зростаючою проблемою в індустріальних країнах. Хронічні розлади сну знижують якість життя, зменшують продуктивність праці і є одній з причин аварій і катастроф. З"ясування механізмів, які контролюють сон, може допомогти в створенні нових засобів для поліпшення якості сну", - заявляють учені. Майже у половини жителів планети спостерігаються різні порушення сну, стани здоров"я, що приводять до погіршення, і економічних втрат. Так, зокрема, через порушення сну 36% американців несе щорічний збиток у розмірі $6 млрд.

Проте у тих, хто щасливий у шлюбі, безсоння і інші порушення сну зустрічаються набагато рідше. Хоча учені з Віденського університету (University of Vienna), Австрія, стверджують, що сон в спільному ліжку негативно позначається на роботі чоловічого мозку, повідомляє Вокруг Света

Зараз ви читаєте новину «Учені знайшли ген безсоння». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі