четвер, 26 червня 2008 15:40

Учені знайшли егоїстичний ген

Міжнародній групі учених вдалося виявити докази існування "егоїстичного" гена, вперше локалізувавши відповідну ділянку ДНК у бджіл. Можливо, це покладе кінець багаторічної дискусії про природу соціальних феноменів - таких як самопожертвування, наприклад.

Нагадаємо, в свій знаменитій книзі "Егоїстичний ген" (TheSelfishGene) Річард Докинз (RichardDawkins) стверджував, що фундаментальною основою поведінки особини є реплікація щобільшого числа спадкових комбінацій.

У визначенні "егоїстичний" поміщена зла іронія, оскільки в процесі еволюції саме сліпа схильність до максимального відтворення може сприяти, наприклад, самопожертвуванню.

У генетичних дослідженнях цей термін не несе в собі ніяких поведінкових характеристик - він означає лише те, що спадкові комбінації просто підкоряються законам молекулярної біології.

Перетинчастокрилі (Hymenoptera) - дуже цікавий об"єкт для спостереження: у колонії медоносних бджіл, наприклад, робочі бджоли-самки є безплідними і при цьому піклуються про чуже потомство.

Багато дослідників вважали, що таким чином комахи все одно забезпечують відтворення свого генетичного матеріалу - загального для їх родової групи. Але ген або гени, відповідальні за таку стратегію, до цих пір виділені не були.

Грему Томпсону (GrahamThompson) з університету Західного Онтаріо (UniversityofWesternOntario) і Пітеру Окслі (PeterOxley) з університету Сіднея (UniversityofSydney) вперше вдалося локалізувати ділянку ДНК у бджіл, який, на їх думку, відповідає за стерильність.

Професор Томпсон вважає, що це підтверджує існування "егоїстичного" гена.

"Зроблене нашою групою відкриття - вагомий аргумент на користь социобіології", - додає він.

Розшифровка генома бджіл проводилася на підставі результатів, отриманих в ході реалізації проекту HoneyBeeGenomeProject в 2006 році, повідомляє Membrana.

Зараз ви читаєте новину «Учені знайшли егоїстичний ген». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі