пʼятниця, 14 березня 2008 13:10

Учені виявили у рака-пустельника особистість

Учені виявили у рака-пустельника особистість

Британські вчені провели перший експеримент з виявлення ознак індивідуальної особистості у ракоподібних. Марк Бріффа (Mark Brіffa) та його колеги з університету Плімута (Велика Британія) провели експеримент, учасниками якого стали раки-пустельники із трьох районів узбережжя Великої Британії.

Одним з головних ознак наявності у тваринного індивідуального характеру є здатність різних представників виду по-різному реагувати на ту саму ситуацію, вважають вчені. Вони піддали ракоподібних простому тесту: дослідники швидко вихоплювали тварину з води, імітуючи напад птаха або іншого хижака. Потім вони клали раків на місце й заміряли час, що був потрібен тварині, щоб знову висунутися з раковини. Раки-пустельники живуть у чужих раковинах, які захищають їх.

Потім вчені забрали раків до лабораторії, де через кілька днів повторили експеримент. Результати показали, що різні тварини мають різні особливості характеру: деякі, наприклад, демонстрували певну сміливість. Після стресової ситуації їм було потрібно менше часу, ніж іншим, щоб висунутися із притулку. Дослідники піддали особливо "сміливих" і "боягузливих" раків іншому експерименту - їх посадили у воду, де був присутній хімічний слід ворожого виду раків. У цілому всі тварини стали поводитися обережніше, але й у цій ситуації "сміливі" раки швидше залишали притулок.

Вчені також виявили, що різниця в поведінці є в цілих популяціях. Так, екземпляри, спіймані в районі Маунт Баттена, були помітно лякливіші за представників популяцій, що живуть, наприклад, у районі Бантама. Можливо, це пов"язане з місцевими умовами, зокрема, з більшою або меншою кількістю хижаків, повідомляє Освiтнiй портал.

Зараз ви читаєте новину «Учені виявили у рака-пустельника особистість». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі