субота, 06 вересня 2008 23:07

Учені виявили "діамантовий" астероїд

Європейське космічне агентство (ESA) опублікувало знімки астероїда 2867 Штейнс, зроблені зондом "Розетта". Учені назвали це небесне тіло "діамантом в піднебінні" через його характерної форми.

"Розетта" стала першим апаратом, якому удалося зняти 2867 Штейнс зблизька. Зонд підійшов до астероїда приблизно на 800 кілометрів. Під час місії по невстановлених доки причинам на декілька годин відключилася одна з камер. Друга камера "Розетти" працювала в нормальному режимі.

2867 Штейнс знаходиться в поясі між орбітами Марса і Юпітера. Як показав аналіз знімків, астероїд має розміри приблизно 5,9 на 4 кілометри. На його поверхні виявлено 23 кратери діаметром більше 200 метрів. Найбільший з них досягає 2 кілометрів в діаметрі. 2867 Штейнс виявився яскравішим за більшість астероїдів: він відображає приблизно 35 відсотків сонячного світла, що досягає його поверхні.

2867 Штейнс став першою метою місії "Розетта". Головне завдання зонда, запущеного в 2004 році, - дослідження комети Чурюмова-Герасименко. Планується, що "Розетта" досягне її в 2014 році. Зонд скине на поверхню комети невеликий апарат, що спускається, і протягом двох років супроводжуватиме її у міру наближення до Сонця, повідомляє Лента.ru
Зараз ви читаєте новину «Учені виявили "діамантовий" астероїд». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі